2009. február 24., kedd

A csokoládé....

 Éppen a magas vérnyomásról olvasgatok a neten (nem hagy nyugodni a dolog) és találtam egy nagyon érdekes cikket, talán mást is érdekelhet:


 


"A csokoládé, különösen az étcsokoládé gazdag a teobromin nevű vegyületben, mely fokozza a szívizomzat tevékenységét, tágítja az ereket, illetve vizelethajtó hatással is rendelkezik. A vegyületet elsősorban mellkasi fájdalom csökkentésére, magas vérnyomás kezelésére és az artériák megerősítésére használják - állítja kollégáival együtt Dr. Elizabeth W. Triche, a Yale Egyetem munkatársa.

A kutatók szerint a preeclampsia sok tekintetben hasonló tüneteket produkál, mint a szívbetegségek. Jelentkezésekor a terhesség ideje alatt a vérnyomás magasra szökik, a kéz és a láb megdagad, a felesleges fehérje pedig kicsapódik a vizeletbe.


Hogy kiderítsék, a csokoládé szív- és érrendszerre gyakorolt lehetséges pozitív hatásai a preeclampsia megelőzésében is jelentkeznek-e, a kutatók több mint kétezer egy gyermekes édesanyát kérdeztek meg arról, mennyi csokoládét fogyasztottak terhességük első és harmadik timesztere alatt. A kutatók ezen kívül megmérték a csecsemők köldökzsinór vérének teobromin-tartalmát is.







Az eredmények kimutatták: azon anyukák esetében volt a legkevésbé jellemző a preeclampsia, akik a legtöbb édességet fogyasztották, illetve akiknél a baba köldökzsinór vérében a legmagasabb teobromin-koncentráció volt kimutatható. Azok a hölgyek, akik a harmadik trimeszter során legalább heti öt alkalommal fogyasztottak csokoládét, 40 százalékkal kevésbé voltak fogékonyak a mellékhatásokra, mint azok, akik hetente legfeljebb heti egyszer nassoltak."


 


Úgyhogy mindjárt meg is keresem azt az epres milkát, amit eldugtam tegnap,hogy kevesebbet nassoljak, mert ezek szerint orvosilag javasolt a csokoládéevés a kismamáknak. :))))

1 megjegyzés:

  1. Én is hallottam erröl, de csak úgy az egészséges ha 25 grammot eszel naponta (úgy emlékszem) szóval a lényeg hogy 3-4 kockát szabad enni. úgy az egészséges, annál több már nem az :) Szóval kicsi nasi megengedett! Puszi!

    VálaszTörlés