2008. december 9., kedd

Tippek éjjeli baglyoknak

 Feltehetően mindannyian ismerjük már azt az érzést, hogy összeesünk a fáradtságtól, és az ágyban fekve mégsem tudunk elaludni. Ilyenkor sokan altatók segítségét veszik igénybe, pedig ez helytelen megoldás, az alvászavaroknak ugyanis van természetes megoldása.


Főleg a kismamákat fenyegeti a rendszeres alvászavar, hiszen a terhesség alatt jelentősen megnőtt alvásigény után hirtelen csöppennek bele egy olyan helyzetbe, amikor nem a saját szervezetük igényei szerint élik életüket, hanem a gyermek körül forognak a hétköznapok. Bár a szervezet a terhesség alatt automatikusan igyekszik raktározni, pihenni, és felkészülni a későbbi megpróbáltatásokra, sokan komoly gondokkal küszködnek a szülés utáni hónapokban, és ez gyakran depresszióhoz is vezethet. Az alvászavar legfőbb oka az, hogy képtelenek vagyunk túllendülni az adott nap történésein, még folyamatosan kattog az agyunk a teendőkön, vagy feleslegesen aggódunk olyan dolgok miatt, amik csak megtörténhetnek. Ilyenkor áll elő az a helyzet, hogy a baba békésen alszik a kiságyban, mi pedig nyitott szemmel bámuljuk a plafont, és stresszeljük magunkat azon, hogy megint nem fogjuk kialudni magunkat, és csak félünk a pillanattól, amikor megint ébredni kell, és a gyerekkel foglalkozni. Azt hisszük, hogy valami komoly bajunk van, és sokan ilyenkor altatókat kezdenek szedni, amelyek aztán teljesen felborítják a szervezet működését, és akár függőséget is okozhatnak. És ez a veszély nem csak a kismamákat fenyegeti, a nők sokkal hajlamosabbak az alvászavarokra a menstruációs időszak alatt, a menopauza beköszöntével, a terhesség kezdeti szakaszában, vagy a szülés előtti hetekben. Ennek oka egyrészt az, hogy sokkal érzékenyebbek a testi változáskora, mint a férfiak, másrészt számtalan helytelen viselkedési szokás jellemzi generációnkat, amelyek sajnos a szülők hibájából ragadtak ránk. Az orvostudomány szerint ugyanis az alvászavaroknak nincs egészségügyi oka, ezek leginkább mentális problémák, amelyeket csak mi magunk tudunk megoldani.


Nem kell altató!


Sajnos sok helyen előfordul, hogy a gyerekek minden sikertelenségét a kevés pihenéssel magyarázzák otthon, ez később stresszt okozhat az embernek, főleg akkor, ha valóban nem képes rendesen kipihenni magát. A szervezet azonban megdöbbentő energiatartalékokkal rendelkezik, így ha nem pánikolunk be a kialvatlanságtól, akkor a testünk is képes lesz bírni a hajtást. Néha viszont muszáj rendesen pihenni, normális éjszakai alvásra szükségünk van. Kismamák gyakran igazodnak a babák igényeihez, de ez nem mindig helyes, a gyermek első sírására nem kell azonnal ugrani, magunkra is figyelni kell. Freud szerint az alvászavarok jelentős oka az, hogy csak akkor tudunk pihenni, ha az adott napon minden igényünket kielégítettük. Ellenkező esetben a szervezet nem képes elengedni magát, így el sem jutunk a pihentető mélyálom állapotába, csak kényszerűen alszunk, idegesen, feszülten. Aludni persze kell, de számos természetes út is van a nyugalom fokozásához. Természetesen rendkívül fontos, hogy tudatosan nyugtassuk magunkat, próbáljunk ellazulni, hallgassunk zenét, vegyünk este egy forró fürdőt, törődjünk magunkkal egy kicsit minden nap. Ha mégis külső segítségre van szükség, akkor a természetes nyugtató teák is jók lehetnek. A macskagyökér, a levendula és a citromfű például kifejezetten békés álmot hozhat, de a meleg mézes tej a népi gyógyászat egyik jól bevált altatója. Érdemes lehet gyógyfüves párnát is kipróbálni, ez a megoldás is sokaknak segített már. A lényeg az, hogy törődjünk magunkkal, és akkor lélekben is nyugodtabbak leszünk minden nap, még akkor is, ha a baba éppen egész éjjel sír.

2 megjegyzés:

  1. hát Anitám... most per pill. nem tudnám meginni a felkínált tejcit mézzel:P

    VálaszTörlés
  2. Zitus, pedig fincsi ám, én már majdnem megittam a bögrényi adagomat. :))
    Szép álmokat!

    VálaszTörlés